Velkommen til vores virtuelle sangha. Jeg håber du har sat dig godt til rette, og at du har gjort dit bedste for at få arrangeret tingene omkring dig, så du kan sidde uforstyrret det næste stykke tid. Jeg vil nemlig fortælle lidt om, hvordan du kan få mest muligt ud af din tid her i eSanghas hondo.

Når du bestemmer dig for at lave i en online meditation, er det en rigtig god ide at mene det. Hvis du bare sætter dig, lidt tilfældigt, og med en tanke om, at du jo altid kan gå lidt til og fra, så snyder du dig selv. Giv dig selv hele oplevelsen. Det er med meditation som med alt andet i livet: det du får med ud af dem, svarer som regel ganske nøje til det du selv lægger i dem. Hvis du er halvvejs ligeglad, bliver din oplevelse næppe den samme, som hvis du virkelig træffer et dybtfølt valg om at være tilstede.

Afsæt god tid til meditationen

Start med at lave de arrangementer der skal til, for at du så vidt muligt kan være i fred, så længe meditationen varer. Vores guidede meditationer har forskellig varighed, så bestem dig for en der passer dig. Selvfølgelig er det ikke nogen katastrofe hvis du bliver afbrudt undervejs. Du kan altid vende tilbage og starte forfra. Alligevel synes jeg det er en god ide at forberede sig bedst muligt, så det er undtagelsen, snarere end reglen, at du er nødt til at forlade meditationen undervejs. Det er der selvfølgelig en indlysende, lavpraktisk grund til: hvis du er væk for længe, vil du formentlig have brug for at starte helt forfra, og så kan du hurtigt ende med at få en meget langstrakt, men ikke så koncentreret, meditation. Men der er faktisk også en knap så håndfast grund, som har at gøre med de vaner du skaber, og det syn du har på dig selv. Hvis du ikke synes, at en aftale med dig selv er vigtig nok til at blive respekteret, får du hurtigt skabt en vane med at tænke respektløst om dig selv – og måske lærer du endda andre at gøre det samme.

Giv dig selv de bedste muligheder, indenfor de grænser som dit liv i øvrigt sætter. Vi kan ikke selv bestemme alle rammerne omkring vores liv, men vi kan absolut bestemme hvad vi fylder i de rammer. Med buddhismen gælder det, som for alt andet: vis omhu – det betyder noget.

De fysiske rammer for meditationen

På samme måde vil jeg opfordre til, at du viser omhu omkring selve meditationen. Sæt dig et sted, hvor du føler dig godt tilpas, og hvor du er tryg ved at fordybe dig. Nogen kan godt lide at sidde ved et lille alter, som de måske har udsmykket med ting der betyder noget for dem. Andre har et yndlingshjørne et sted i huset, som måske ikke umiddelbart leder tankerne hen på noget spirituelt, men som ikke desto mindre er det sted, de føler sig bedst tilpas.

Sørg for at det sted du sidder er rart – at belysningen er behagelig, og at der ikke er alt for varmt. Måske har du lyst til at tænde et stearinlys inden du starter, eller brænde lidt røgelse. Hvad der end giver mening for dig; bare det hjælper dig med at komme i stemning til din meditation. Selv foretrækker jeg enten at sidde her i Dharma Centrets buddhistiske hondo, eller ved mit private hjemmealter. Jeg gør altid rent på alteret inden jeg sætter mig, og tænder både stearinlys og røgelse. Ofte vælger jeg udelukkende at have naturligt lys – altså udover mine stearinlys. Det betyder at jeg nogen gange sidder i mørke, men det gør mig ikke noget. Jeg kan godt lide ideen om at respektere årets og dagens gang, og derfor affinder jeg mig med den belysning, der nu engang følger det tidspunkt, jeg har valgt at sidde på.

Tænk også gerne på forhånd over, hvordan du har tænkt dig at sidde: vil du sidde på en stol, en bænk eller en pude? Sørg for at have de ting klar, som du får brug for. Du kan måske også have et lille tæppe liggende, som du kan putte dig i, hvis du kommer til at fryse under meditationen. Selv får jeg virkelig varmen, når jeg mediterer, og så kan det være rart at kunne tage en trøje eller et par sokker af.

Kort og godt om buddhistisk meditation

Det var en masse råd. De vigtigste råd er imidlertid: 1) Sæt dig ned og sid, og 2) Nyd det, og vid at du deltager i et fællesskab der bryder alle grænser, sat af tid og sted.

Hvis du ikke gør noget af alt det andet, kan du altid gøre det vigtigste. Sid.

Denne artikel er en del af eSanghas buddhistiske bibliotek. For at få adgang til alle artiklerne, skal du registrere dig på eSangha – det er hurtigt, gratis og uforpligtende.